Titel Wijngaard de Deelgaarderberg

Solaris en asperges de gouden combinatie

Waarom is Solaris zo geschikt als aspergewijn?

Het levensverhaal Wijnboer Jos

Asperges loopt als een rode draad door mijn werkzame leven in het onderzoek.
Zelfs voor dit leven kwam ik al veelvuldig met asperges in aanraking. Tijdens mijn jeugd heb ik de nodige kilo’s asperges mogen steken om zo een zakcentje te verdienen.

Er waren toen nog geen bedden afgedekt met folie. Om te voorkomen dat het kopje blauw verkleurde door het licht werd er twee keer per dag geoogst. In de ochtend begonnen we vaak al om 5 uur en waren net op tijd uit het veld om weer naar school te gaan. ‘s avonds om 18.00 herhaalde dit ritueel zich weer en dat 7 dagen in de week gedurende zes tot zeven weken tot Sint jan (24 juni). Meestal volgde hierna een groot feest.

Wijnboer Jos

Na mijn schooltijd rolde ik in het aspergeonderzoek. Alle facetten zijn de revue gepasseerd, van zaadteelt via de opkweek naar het geoogste product, middels houdbaarheidsonderzoek.
Zo werd ik teelt deskundige asperge.
In het aspergeseizoen werd en wordt nog steeds minimaal 1 keer per week asperges gegeten in Huize Wilms.

De voorliefde voor asperges wordt in onze wijngaard voortgezet. Bij de rassen keuze zijn we na veel proeven en combineren met asperges uitgekomen bij het ras Solaris. Het moest immers een wijn worden die matcht met asperges, dat was één van onze vooraf gestelde doelen. Zijn Riesling bloed maakt hem een perfecte combinatie bij diverse aspergegerechten. Bij zowel de traditionele als ook de nieuwe recepten is dit een uitstekende combinatie.
Als je goed proeft proef je dezelfde mineraliteit in de asperge als ook in onze wijn. Deze worden beide op dezelfde grondsoort geteeld.

Aspergesoep met Solaris

Asperge met Solaris